Handleiding Tell-a-Friend

Met een tell-a-friend-formulier bied je mensen de mogelijkheid om anderen te attenderen op het evemenement dat ze zelf ook gaan bezoeken.

Hoe het werkt

De tekst van het bericht, inclusief de mailsubject, de aanhef en de afsluitende groet, dat bezoekers via het Tell-a-friend-formulier versturen, ligt vast. Die stel je als beheerder in aan de ‘achterkant’ van het formulier.

Hieronder lees je stapsgewijs hoe je dit allemaal aanpakt.

Velden instellen

De eerste stap is dat je het formulier dat als basis dient voor je tell-a-friend-formulier ophaalt.

 1. Log in in JotForm en druk op de knop ‘My Forms’.
 2. Druk op de knop ‘New Form’.
 3. Selecteer ‘Importeer formulier’.
 4. Kies ‘Van een webpagina’ en plak dit adres in:
 5. Druk op ‘Ga door’.
 6. Je ziet nu een formulier in beeld, maar dat is nog niet helemaal goed.
 7. Sla het formulier niet op maar druk op de knop ‘My Forms’.
 8. Het formulier ‘Clone of Tell-a-Friend’ (het staat helemaal onder in de lijst) is geselecteerd.
 9. Kies ‘Bewerken’.
 10. Nu zie je een leeg formulier met een aantal lege velden. Hierin vul je de vaste tekstonderdelen, zoals de aanhef en de hoofdtekst, van het Tell-a-friend-formulier in.

  LET OP Bij het veld 'Berichttekst' gaat het ietsje omslachtiger: je voert de tekst die je wilt gebruiken in in het veld 'input'. Daarna klik je op het veld 'Berichttekst'. Daarin verschijnt automatisch de tekst die je net hebt ingevoerd, compleet met de noodzakelijke HTML-tags. Je hoeft daarna alleen nog maar de Entertoets in te drukken.

 11. Pas de titel van het formulier aan en sla het op.

Direct na verzending van het formulier krijgt de beoogde ontvanger een bericht. De ingevulde namen en e-mailadressen (van zowel verzender als ontvanger) komen in de resultatendatabase van het formulier terecht. Omdat dit niet nodig en zelfs onwenselijk is, overschrijft een speciaal script de namen en e-mailadressen die in de database terechtkomen met spaties. Na verloop van tijd, als het tell-a-friend-formulier een aantal keren is gebruikt, bevat de database dus een verzameling entry's die behalve een datumvermelding verder geen gegevens bevatten. Die database kun je van tijd tot tijd leegmaken met de knop 'Delete All'.